Fra le poesie che ho ascoltato ieri agli Auguri in dialètt del Cenacolo dei poeti e prosatori dialettali della Famiglia Bosina, questa di Enea Biumi (al secolo Giuliano Mangano) mi è particolarmente piaciuta, quindi la propongo ai miei lettori. E poi io amo il risotto, fu mia mamma Ines, negli anni Settanta, a svelarmi i segreti di un buon risotto alla varesina!
UL
RISÒTT DUL NÒNU GIÜL
Mò
ta dìsi par nagótt
‘mè
se fà un bun risòtt.
Quìsti
chì, tégnel a ment ,
a
hinn dùnca i sò ingrediènt.
A
bögn prìma preparà
un
bun bröd cumè se sa,
e
par fà ul bröd bèn bun
tì
métt dèntar ul capùn,
cunt
inséma ul biancustà,
un
pù d’aj pa’ insavurà.
Pö a part te fétt andà
la
scigóla a rusulà
cun
mèzz ètu de bütéer
e
vin róss un bel bicéer,
‘na
büstìna de zafràn
e
de ris quattarcènt gramm.
Ed
ul bröd tì méttel dènt
zicch
a zicch, cun sentimènt:
ul
segrét l’è de menà
ul
risòtt che se dév fà.
Ména
ména fin a quànd
al
risülta bèl crucànt.
Cun
‘na bèla gratadìna
de
furmàgg (che ròba fìna!)
ul
risòtt l’è preparà:
bell’e
prùnt l’è da mangià.
Cul
vin ross accumpagnà
quést
chì sì ca l’è un disnà.
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